Vind meer voldoening op het werk

Voor velen onder ons is carrière maken een essentieel onderdeel van het leven. Het zorgt niet enkel voor inkomsten; een job biedt ook structuur en geeft zin aan het leven. Regelmatig echter kloppen mensen bij ons aan omdat ze zich onvervuld of ontevreden voelen in hun job.

Een diepere betekenis geven aan je job is immers niet altijd even makkelijk. En daar willen we je met deze blog bij helpen.

Zingeving vinden op het werk

Zingeving vinden op het werk

Het belang van zingeving op het werk valt niet te onderschatten.

 • Wanneer je het gevoel hebt dat je werk zinvol is, ervaar je voldoening en tevredenheid. Wat op zijn beurt een positieve invloed heeft op je persoonlijke en professionele leven. Bovendien verhoogt het de motivatie en betrokkenheid op het werk.
 • Als je gelooft dat je werk meerwaarde biedt, dan is de kans groter dat je je meer zal inzetten om je doelen te bereiken. Jouw productiviteit zal stijgen, de resultaten zullen volgen.
 • Daarnaast zorgt betekenis vinden op het werk voor meer verbinding met je collega’s. Samenwerken met collega’s die ook voldoening halen uit hun werk, versterkt de onderlinge werkrelaties. (Tip: lees zeker de blog over het belang van goede werkrelaties).

Hoe ervaar ik meer voldoening op het werk?

Een zinvolle carrière opbouwen is een persoonlijke reis. Het vraagt de nodige zelfreflectie en natuurlijk hoort daar ook bewuste actie bij.

Want: Zolang je niets doet, verandert er niets.

Hieronder geven we enkele concrete handvaten waar je mee aan de slag kan:

 1. Identificeer je waarden
  Alles start bij jezelf. Begin met na te denken over welke waarden voor jou het belangrijkst zijn. Denk bijvoorbeeld aan vrijheid, creativiteit, persoonlijke groei… Ga vervolgens na hoe je huidige job aansluit bij deze waarden. Een groot verschil? Zoek naar manieren waardoor je meer van je waarden in je werk kan opnemen.
 2. Stel doelen
  Specifieke, haalbare doelen helpen je gemotiveerd en voldaan te voelen op je werk. Stel doelen die aansluiten bij je waarden en die je uitdagen om te groeien in je job.
 3. Focus op de impact
  Probeer je focus te verleggen van taken naar de impact die je werk heeft op anderen. Of je nu een klant helpt een probleem op te lossen of bijdraagt aan een groter project,  jezelf bewust worden over de positieve impact die je hebt, zal je een meer voldaan en betrokken gevoel bezorgen.
 4. Bouw goede werkrelaties op
  Positieve relaties opbouwen met je collega’s is een krachtige manier om meer betekenis te vinden in je werk. Neem de tijd om je collega’s te leren kennen, werk samen aan projecten en bied hulp wanneer dat nodig is. 
 5. Zoek naar leermogelijkheden
  Voortdurend leren en nieuwe vaardigheden ontwikkelen, helpt je om meer voldoening uit je werk te halen. Zoek naar mogelijkheden om conferenties en workshops bij te wonen of online cursussen te volgen.
 6. Pauzeer tijdig en plaats jezelf op nummer 1
  Vooral als je je opgebrand voelt, is het een uitdaging om betekenis te vinden in je werk. Neem pauzes wanneer je ze nodig hebt en maak tijd voor hobby’s en activiteiten buiten het werk die je vreugde en voldoening geven. (Ervaar je te veel druk op het werk? Lees dan onze blog die je tips geeft om stress op het werk tegen te gaan.)

Onthoud dat niet elke dag altijd even zinvol kan zijn… Merk je dat je vaker aan het einde van de dag niet voldaan bent? Ondersteuning nodig op weg naar een zinvolle job? Een babbel doen? Plan een vrijblijvende kennismaking in met een van onze loopbaancoaches Lara, Christ, Isabelle of Gerd.