Zo vind je de juiste work-life balance

Een goede work-life balance vinden is moeilijker dan ooit. Vooral in de nasleep van de coronacrisis hebben we het gevoel voortdurend bereikbaar te moeten zijn… ’s Avonds en in het weekend nog mails of Whatsapp-berichten beantwoorden is voor veel gemotiveerde werkkrachten een standaard geworden.

Zo vind je de juiste work-life balance | idpunt.be

Waarom is een evenwichtige werk-privé balans belangrijk?

De werkdruk is hoger dan ooit. Wist je dat 1/3 van de werknemers stress op het werk ervaart? (Je leest er meer over in deze blog.) Het belang van een goede work-life balance valt niet te onderschatten. Het zorgt voor:

 • Sterkere relaties
  Het is een stuk gezonder om je werk op kantoor achter te laten, zodat je 100% aanwezig kan zijn thuis bij je gezin. Meer tijd voor familie en vrienden leidt tot meer tevredenheid en geluk buiten het werk.
 • Betere fysieke en mentale gezondheid
  Een goede balans vinden, helpt stress verminderen en burn-out voorkomen.
 • Verhoogde productiviteit
  Een goede work-life balance zorgt ervoor dat je productiever en efficiënter bent op het werk.
 • Meer voldoening
  Je voelt je meer tevreden en voldaan wanneer je leven in evenwicht is. Je kan meer genieten van zowel je werk- als privéleven.

10 tips voor een gezonde(re) work-life balance:

De juiste balans vinden is iets zeer persoonlijk, wat voor jouw collega evenwichtig is, is dat voor jou misschien totaal niet. Hieronder geven we je 10 tips die je op weg zetten naar een gezonde(re) werk-privé mix.

 1. Stel prioriteiten
  Bepaal welke opdrachten het belangrijkst zijn en verdeel jouw tijd daarnaar. Doelen stellen brengt rust in je hoofd.
 2. Maak een schema
  Stel een dagelijks en wekelijks schema op waarin je tijd voor werk, vrije tijd en jezelf inplant. Een goede planning werkt efficiënter en zorgt ervoor dat je meer gedaan krijgt. Dat geeft je heel wat meer voldoening. Opgelet: plan je schema niet te vol, want je hebt altijd tijd nodig voor onverwachte, dringende opdrachten.
 3. Leer ‘neen’ zeggen
  Neem niet te veel verantwoordelijkheden op je en ga niet akkoord met overwerk als dat jouw privéleven in de weg staat. Nee zeggen kan moeilijk zijn, maar het is essentieel om je eigen grenzen te stellen en prioriteit te geven aan je eigen welzijn.
 4. Neem op tijd pauze
  Plan pauzes in doorheen de dag. Een korte break van 1 minuut doet wonderen. Door regelmatig te pauzeren zal je je doorheen de dag frisser en energieker voelen.
 5. Beweeg regelmatig
  Lichaamsbeweging helpt stress te verlichten, jouw stemming te verbeteren en jouw gezondheid te bevorderen. Een korte wandeling om je benen te strekken kan al een groot verschil maken.
 6. Verbreek de verbinding
  Afkoppelen van het werk op het einde van je werkdag helpt je om je batterijen opnieuw op te laden en de gezonde balans tussen werk en privé terug te vinden. Schakel je e-mailmeldingen voor werk uit en neem de tijd om te ontspannen.
 7. Maak tijd voor jezelf
  Maak tijd vrij voor hobby’s en interesses. Het is essentieel om een leven te hebben buiten je werk en tijd te maken voor dingen die je leuk vindt.
 8. Vraag om flexibiliteit
  Voer een open en eerlijk gesprek met je werkgever over de verwachtingen die jullie beiden hebben. Dit leidt tot productieve oplossingen zoals flexibele werktijden die beter afgestemd zijn op jouw privéleven.
 9. Verlaat je kantoor, ook als je thuis werkt
  Sinds de coronapandemie wordt er steeds vaker getelewerkt. Als je een thuiskantoor hebt, zorg er dan voor dat deze gescheiden is van de rest van het huis. Op die manier kan je ook je kantoor verlaten als je thuis bent.
 10. Vind de juiste werkgever
  Werk voor een werkgever die bij jou past en die het mogelijk maakt om een goede werk-privé balans te behouden. Geloof ons, zo’n werkgevers bestaan écht en wij kunnen je die helpen vinden. 🙂

Een goede work-life balance start bij het hebben van een job die je ook echt leuk vindt en die goed samengaat met jouw privéleven. Kom je op het punt dat je geen plezier meer haalt uit je werk en/of naast je job niet meer kan genieten? Dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken.

Ga in gesprek met één van onze loopbaancoaches om samen te bekijken hoe je je werksituatie beter kan afstemmen op je privéleven.