Stress op het werk? Je bent niet alleen: Een derde van de werknemers ervaart een te hoge werkdruk

Word je overladen door taken door een gebrek aan personeel? Door een slechte planning van bovenaf? Heeft je leidinggevende te hoge verwachtingen van je? Heb je het gevoel geen controle meer te hebben over je werk en contant bereikbaar te moeten zijn? Ja? Dan is de kans groot dat je bij de ongeveer 37% werknemers hoort die kampen met een te hoge werkdruk en stress op het werk.

Uit onderzoek (Werkbaarheidsmeting van de SERV | Stichting Innovatie & Arbeid) blijkt duidelijk dat in bijna alle branches – behalve in de bouw- en textielsector – een stijging van werkdruk wordt opgemeten. Nog enkele opvallende cijfers: Algemeen ervaren vrouwen (39,5%) vaak meer werkdruk dan mannen (35,2%). Directie- en middenkaderfuncties kampen met de hoogste werkdruk (53,1% en 42,8%) en de hoogste werkdruk zou zich afspelen in de financiële sector (45,7%).

De coronapandemie zorgde voor een verschuiving naar thuiswerken, maar helaas verhuisden de deadlines mee.

6 tips om preventief stress op het werk tegen te gaan:

 1. Creëer overzicht
  Ruim je bureau en werkplek op, maak een planning en lijst je to do’s op. Probeer soortgelijke taken te combineren in clusters en werk deze clusters achter elkaar af. Dan hoef je minder vaak te schakelen en blijf je in een goede werkflow zitten.
 2. Neem regelmatig een pauze
  Dit helpt je lichaam en brein ontspannen en zorgt ervoor dat je je beter kan focussen wanneer je er opnieuw invliegt.
 3. Beweeg regelmatig
  Kom elk uur eventjes van achter je bureau. Dit zorgt voor een betere bloedsomloop en verlaagt stresslevels. Door te bewegen, verbrandt je lichaam stresshormonen en produceert het de welgekende ‘gelukshormonen’. Een wandeling maken in je pauze kan wonderen doen.
 4. Plan focustijd in
  E-mails, sms’jes en andere meldingen halen je makkelijk uit je concentratie. Plan daarom momenten op de dag waarop je je slechts op één ding tegelijk concentreert. Zet je telefoon uit en/of ga in een rustige ruimte zitten. Op die manier krijg je veel meer gedaan en zorgt dat korte ontspannende babbeltje met je collega niet voor extra stress.
 5. Zoek steun
  Maak jouw gevoel bespreekbaar. Praat met collega’s, maar ook met vrienden of familie buiten het werk over wat je bezighoudt en zoek samen naar oplossingen. Aarzel niet om je werkgever op de hoogte te brengen van de (te hoge) werkdruk die je ervaart.
 6. Leer omgaan met stress
  Ben je van nature een ‘stresskip’? Dan kunnen meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga helpen om rust en ontspanning te vinden.

Merk je dat je te maken hebt met een ongezonde werkdruk en stress op het werk? Geraak je er zelf niet aan uit of voel je dat een gesprek je goed zou doen? Dan is onze loopbaanbegeleiding iets voor jou. Samen onderzoeken we wat de oorzaak is en hoe we je werksituatie kunnen verbeteren.