Over goede werkrelaties en waarom ze zo belangrijk zijn

Bijpraten over het weekend of de kinderen aan de koffiemachine… Het lijkt op het eerste gezicht banaal, maar onderschat het effect van een diepere connectie met je collega’s niet. Een toffe sfeer op het werk vinden veel mensen zelfs belangrijker dan een hoger loon!

Waarom zou ik investeren in collegialiteit?

Goede werkrelaties zorgen voor meer werktevredenheid en succes op lange termijn.

De grootste voordelen zijn:

 • Betere samenwerking
  Wanneer je een goede relatie hebt met je collega’s is de kans groter dat je effectiever samenwerkt. Wat op zijn beurt leidt tot betere resultaten en een hogere productiviteit.
 • Meer creativiteit en gedeelde kennis
  Goede relaties stimuleren creativiteit en innovatie. Wanneer je je op je gemak voelt, ben je sneller geneigd om je ideeën te delen en met anderen samen te werken. De kans dat je met nieuwe innovatieve oplossingen komt, zal dus een pak groter zijn.
 • Betere communicatie
  Binnen een positieve werkomgeving wordt opener en effectiever gecommuniceerd. Dit helpt misverstanden en spanningen te voorkomen.
 • Carrièremogelijkheden
  Ook je carrière heeft voordeel bij goede werkrelaties. Op de werkvloer draait het niet alleen om je kennis en technische skills, maar ook om je sociale vaardigheden. De collega die nooit tijd voor je heeft, zal je minder snel aanbevelen voor een promotie dan de vriendelijke medewerker die vaak een helpende hand biedt, niet?

5 kenmerken waaraan je goede werkrelaties herkent

Een sterke werkrelatie met je collega(’s) opbouwen gebeurt niet in 1, 2, 3. Dit kost tijd en moeite. Door op onderstaande 5 zaken te letten, zetten we je op weg om een positievere en aangename werkomgeving te creëren.

Goede collega’s:

 1. respecteren elkaar
  Collega’s tonen respect door elkaars meningen en ideeën te waarderen. Blijf steeds beleefd en professioneel wanneer je in interactie gaat met elkaar.
 2. zijn te vertrouwen
  Vertrouwen is essentieel in elke relatie, en dus ook in werkrelaties. Kom je afspraken na, lever werk af van goede kwaliteit en houd je aan de vooropgestelde deadlines. Denk je de deadline niet te halen? Wees eerlijk en meld het op tijd. Ook daarmee toon je je betrouwbaarheid als collega.
 3. communiceren helder
  Effectieve communicatie is de sleutel tot het opbouwen van sterke werkrelaties. Goede collega’s communiceren klaar en duidelijk en luisteren actief naar wat de ander te zeggen heeft.
 4. bieden een helpende hand
  Bied jouw hulp aan als je ziet dat er problemen zijn bij het uitvoeren van een bepaalde opdracht. Op deze manier bouw je onderling een band op en is de kans groter dat je de volgende keer zelf hulp krijgt.
 5. geven complimentjes
  ‘Je bent echt goed bezig!’, ‘Wat een topidee!’, … Oprechte complimenten geven zorgt ervoor dat je collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen.

Het bouwen van relaties begint in de eerste plaats bij jezelf. Maar hoe word je nu als individu sterker? Search no more! In ons individuele coachingtraject werken we samen aan jouw persoonlijke ontwikkeling.