Ben jij een goede leider?

Goed leidinggeven, hoe doe je dat?

Misschien wist je al van jongs af aan dat je een team wou leiden, misschien promoveerde je onlangs onverwacht tot manager,… Wat je leidinggevende positie ook is, het is niet vanzelfsprekend een team aan te sturen. En jammer, maar helaas, een handleiding bestaat er niet voor.

Met deze blog geven we je inzicht in positief leiderschap en ontdek je of je zelf een goede leider bent.

Ben jij een goede leider?

Wat is positief leiderschap?

Positief leiderschap geeft voorrang aan het welzijn van de werknemers. Dit gaat een pak verder dan extra’s en premies, het gaat erover dat je je werknemers oprecht waardeert en motiveert. Leiders met positieve leiderschapskwaliteiten communiceren helder, zijn aanspreekbaar en staan open voor feedback. Door een positieve werkomgeving te creëren, zullen werknemers zich meer betrokken, gemotiveerd en productief voelen.

De kenmerken van een goede leider

Een goede leider worden/zijn is een voortdurend proces van leren, groeien en aanpassen aan veranderende omstandigheden. Het is jouw taak als leidinggevende om je team te ondersteunen en te inspireren zodat ze hun capaciteiten ten volle kunnen benutten. Goede leiders herken je aan:

 • Duidelijke communicatie
  Als goede leider dien je effectief te communiceren met je teamleden. Je moet in staat zijn om doelen, verwachtingen en instructies duidelijk te verwoorden. Ondertussen luister je actief naar je werknemers en houd je rekening met hun feedback.
 • Dankbaarheid
  Dankbaarheid tonen tegenover je team geeft een flinke boost aan de teamgeest en productiviteit. Een eenvoudig compliment zorgt ervoor dat je collega zich gewaardeerd en gemotiveerd voelt. 
 • Team kennis
  Naast de waardering en positiviteit die je geeft als leidinggevende, is het ook super belangrijk dat je je teamleden kent. Zie jij als leider wat voor werk je medewerkers graag doen én nodig hebben om gelukkig te zijn op het werk? Dan ben je goed bezig!
 • Gedeelde verantwoordelijkheid
  Je werknemers verlangen de vrijheid om zelf beslissingen te nemen, verantwoordelijkheid te dragen voor projecten en betrokken te zijn bij het nemen van belangrijke keuzes. Een goede manager experimenteert met autonome teams en gaat voor gedeelde verantwoordelijkheid. 
 • Durf
  Als leidinggevende heb je de moed om risico’s te nemen, op te komen voor waar je in gelooft en moeilijke beslissingen te nemen wanneer dat nodig is. Op die manier inspireer je jouw team om hetzelfde te doen.

Nog een kenmerk van een goede leider? Ze willen altijd bijleren. Want ook voor een goede leider is er altijd ruimte voor verbetering. Benieuwd naar jouw groeipotentieel? Maak een vrijblijvende afspraak voor individuele coaching. Dan gaan we binnenkort samen op pad.