Plezier op het werk

Babyboomers en millennials zijn doordrenkt met de protestantse arbeidsethos – de hyperplichtsgetrouwe drang naar productiviteit die ervoor zorgt dat iedereen luncht aan zijn bureau en werkt terwijl hij ziek is en nooit vakantie neemt.

Maar heel veel onderzoek, onder andere dat van Michael J. Tews van Penn State, toont aan dat genieten van je werk en het gezelschap van de mensen met wie je het doet, veel beter is voor je prestaties en je gezondheid.

Hij deed een onderzoek gebaseerd op zelfrapportage, dat bestond uit twee enquêtes die naar meer dan 200 mensen werden gestuurd. De eerste enquête mat het aantal “leuke” activiteiten die op de werkplek plaatsvonden, zoals happy hours, wedstrijden en het ‘vieren’ van succesjes.

De tweede enquête, die zes maanden later werd verzonden, mat ‘informeel leren’, wat volgens de onderzoekers ‘zelfreflectie, experimenteren met nieuwe manieren om werk uit te voeren, interactie met anderen en het lezen van werkrelevant materiaal’ omvat.

Na het bestuderen van de cijfers, ontdekten de onderzoekers dat leuke activiteiten significant verband hielden met productiviteit. Het leren van anderen, zelfstudie en algemeen informeel leren waren een stuk hoger bij de bedrijven waar er voldoende ‘fun’ was.

“Wanneer werknemers de kans krijgen om met elkaar om te gaan, is de kans groter dat er relaties van hogere kwaliteit ontstaan, wat de deur kan openen voor de uitwisseling van ideeën”, schrijven Tews en zijn collega’s.

Zit jij in een omgeving waar hier plaats voor is? Zit je uberhaupt nog op je plaats? Na een loopbaanbegeleiding van IDpunt weet je het tenminste zeker…

Als je mij nodig hebt, je kan me vinden tijdens het happy hour. 🙂

Plezier hebben op je werk start bij het hebben van een job die je ook echt leuk vindt. Kom je op het punt dat je geen plezier meer haalt uit je werk en/of naast je job niet meer kan genieten? Dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken.

Ga in gesprek met één van onze loopbaancoaches om samen te bekijken of jij op de juist plaats zit.