Afgestudeerd? Onze tips!

Afgestudeerd? Onze tips!

Yes, jouw diploma is binnen! Geniet zeker van de welverdiende vakantie maar bereid je ook alvast voor op de volgende grote stap.
Ontdek hier onze tips indien je binnenkort een studie- of jobkeuze moet maken!

 

Je bent pas afgestudeerd in het secundair onderwijs en gaat verder studeren:

Een studiekeuze maken, het is niet simpel. Neem zeker en vast de tijd om er goed over na te denken.
Deze stappen helpen jouw hierbij:

 

1. Stel jezelf de vraag wat je graag wil doen
Vooraleer je begint op te zoeken, kijk je best eerst even in de spiegel. Wat doe je graag? Wat zijn jouw talenten? Welke vakken vond je heel erg leuk? Wat zijn je hobby’s? Waar lees je veel over? Ben je een doener of denker? Ben je sociaal of werk je liever alleen? …

2. Zoek naar de studierichtingen die passen bij jouw talenten.
Denk na over de richtingen die passen bij jouw talenten en ambities. Wil je graag een overzicht van alle studierichtingen, surf dan naar www.onderwijskiezer.be .

3. Maak kennis met de opleidingen en scholen.
Ben je al wat wijzer geworden over welke richtingen bij jou zouden passen?  Maar heb je moeite met de knoop door te hakken?  Ga dan op zoek naar meer informatie via info- momenten in scholen, gesprekken met leerkrachten, kennissen die dezelfde richting volgen…

4. Hak de knoop door.
Oké, je hebt nu heel veel informatie verzameld, het is tijd om de knoop door te hakken. Overleg met je ouders, vrienden, leerkrachten… welke studie en school het best bij jou past. Maar laat jouw keuze niet te veel beïnvloeden, het is tenslotte het begin van jouw toekomst.

 

Zoek je hulp bij het maken van je studiekeuze? Weet je niet goed wat jouw talenten zijn en wil je samen met ons op pad om deze te ontdekken? Contacteer ons dan via info@idpunt.be!

 

Je bent pas afgestudeerd in het secundair of hoger onderwijs en gaat op zoek naar een eerste job:

Jouw eerste job, een spannend moment. Maar hoe begin je daar nu aan? En waar moet je allemaal rekening mee houden?
Deze stappen helpen jouw hierbij:

 

1. Regel alle praktische zaken.
Eerst en vooral is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alle praktische zaken die er bij komen kijken. Denk maar aan alle administratie bij de VDAB en RVA. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt:  https://jongerengids.be/sites/default/files/folders/afgestudeerd_en_nu.pdf

2. Stel jezelf de vraag welke job je graag zou uitoefenen.
Vooraleer je vacatures begint op te zoeken,  kijk je best eerst even in de spiegel. Wat doe je graag? Wat zijn jouw talenten? Welke vakken vond je heel erg leuk? Wat zijn je hobby’s? Wil je een uitvoerende job of een analytische job? In een kleine kmo of een grote multinational?

3. Zoek op alle mogelijke manieren.
De meest voor de hand liggende kanalen om een job te zoeken zijn de online jobsites zoals: VDAB, Jobat, Indeed… Het kan zeker geen kwaad om deze websites af te schuimen maar weet dat er heel wat andere mensen dit ook doen wat de kans op een uitnodiging verkleint.

Het inschrijven bij een rekruteringskantoor of kantoren is ook een veel voorkomende manier. Dit is als kandidaat misschien interessant, je hoeft namelijk zelf geen vacatures te zoeken. Maar weet dat dit voor de werkgever wel een serieus kostenplaatje kan meebrengen.

Wil je nog een stapje verder gaan? Spreek dan jouw netwerk aan, dat is groter dan je denkt! Heb je vrienden, kennissen of familie die werken of contacten hebben bij een leuk bedrijf waar je jezelf ook wel ziet werken? Spreek die dan aan en vraag hen of er vacatures openstaan. Misschien kunnen zij jou ook aanraden.

Levert dit niets op? Zoek dan zelf naar leuke bedrijven in jouw omgeving. Let eens op de bedrijven die je passeert wanneer je in de auto zit. Wie weet hangt er dan wel een vacature uit aan het gebouw of staat er iets op hun website.

Wees niet bang om vrij te solliciteren (=solliciteren zonder vacature). Het toont aan dat je oprechte interesse hebt in het bedrijf en dat je niet bang bent om initiatief te nemen. Als ze op dat moment niemand zoeken, dan kom je misschien in de wervingsreserve terecht. Zo ben jij de eerste persoon aan wie ze denken als er een nieuwe vacature komt.

4. Bereid je goed voor.
Zorg dat je een aantrekkelijk cv hebt, dit zorgt er namelijk voor of je al dan niet wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek. Bereid je ook voor op het sollicitatiegesprek door op voorhand voldoende informatie op te zoeken over het bedrijf. Wil je meer tips over het opmaken van een cv of het houden van een sollicitatiegesprek? Kijk dan hier: https://www.jobat.be/nl/tag/sollicitatietips/

5. Kies de job die bij jou past.
Is het tijd om een keuze te maken? Kies dan zeker voor de job waar je je goed bij voelt. Let op, niet enkel de job inhoud is belangrijk! Zorg er ook voor dat er een match is tussen jouw waarden/dna en de waarden/dna van het bedrijf. Dit legt de basis voor een duurzame relatie tussen jou en het bedrijf.

 

Zit je met vragen of wil je gebruik maken van ons netwerk van bedrijven? Contacteer ons dan via info@idpunt.be!

Test

test

test